Supp. File(s): Source Text
Pendidikan kesehatan dengan teknik bermain kartu edukasi dapat membentuk perilaku jajanan sehat pada anak usia sekolah
The behavior of school-age snacks, for the most part, does not meet health requirements, so there is a risk of various health problems or diseases. The need for health education for appropriate school-age children to shape healthy snacks, one of which is by playing. The objective research an after community service, it is expected that school-age children consume healthy snacks while in school. Methods, the research design was quasi-experimental, the treatment group received an intervention in the form of providing health education about healthy snacks through playing techniques using educational cards, using healthy snacks, while the control group was carried out with health education about distributing leaflets. The study sample of 100 people consisted of 50 intervention groups and 50 in the control group—analysis data using Dependent T-Test. Results, there were differences in healthy snack behavior before and after treatment, and there were differences in scores of the value of the knowledge, skills, and attitude variables about healthy snacks before and after treatment (p= 0,001), between the intervention group and the control group. In conclusion, there is an increase in the amount of knowledge, attitudes, and behaviors of healthy snacks for Banda Aceh students after providing health education. Suggestion, there needs to support from all of the institutions had related to form healthy snacks behavior among all students in elementary school.
Supplement Files
Keywords : Behavior; Education; Healthy Snacks; School-age Children
- Lonto JS, Umboh A, Babakal A. Hubungan pola asuh orang tua dengan perilaku jajan anak usia sekolah (9-12 Tahun) di SD Gmim Sendangan Sonder. Jurnal Keperawatan. 2019;7(1):1-7.
- Amourisva SA. Kontradiksi kebiasaan jajan pada anak usia sekolah dasar. Jurnal Majority. 2015;4(8):143-146.
- Nurbiyati T, Wibowo AH. Pentingnya memilih jajanan sehat demi kesehatan anak. sian Journal of Innovation and Entrepreneurship. 2014;3(3):192-196.
- Kemenkes RI. Hasil Utama Riskesdas. Jakarta; 2018.
- Hayati, Handayani. Gambaran perilaku ibu dalam pengawasan jajan anak usia sekolah di gampong Limpok Kecamatan Darusalam Aceh Besar. Jurusan Keperawatan, Poltekkes Kemenkes Aceh. 2015.
- Fahleni R, Tahlil T. Perilaku pemilihan makanan jajanan pada anak usia sekolah di Aceh Besar. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Fakultas Keperawatan. 2016;1(1):1-6.
- Febriyanto MA. Hubungan antara pengetahuan dan sikap dengan perilaku konsumsi jajanan sehat di MI Sulaimaniyah Mojoagung Jombang. Universitas Airlangga. 2016. http://repository.unair.ac.id/id/eprint/46023.
- Al Rahmad AH, Almunadia A. Pemanfaatan media flipchart dalam meningkatkan pengetahuan ibu tentang konsumsi sayur dan buah. Jurnal Kedokteran Syiah Kuala. 2017;17(3):140-146. doi:https://doi.org/10.24815/jks.v17i3.9062.
- Briawan D. Perubahan pengetahuan, sikap, dan praktik jajanan anak sekolah dasar peserta program edukasi pangan jajanan. Jurnal Gizi dan Pangan. 2016;11(3):201-210. doi:10.25182/jgp.2016.11.3.%p.
- Ayu R, Sartika D. Penerapan komunikasi, informasi, dan edukasi gizi terhadap perilaku sarapan siswa sekolah dasar. Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional. 2012;7(2):76-82. doi:http://dx.doi.org/10.21109/kesmas.v7i2.66.
- Fitri Y, Al Rahmad AH, Suryana S, Nurbaiti N. Pengaruh penyuluhan gizi tentang jajanan tradisional terhadap peningkatan pengetahuan dan perilaku jajan anak sekolah. AcTion: Aceh Nutrition Journal. 2020;5(1):13-18. doi:http://dx.doi.org/10.30867/action.v5i1.186.
- Ichwan M, Yuniar N, Erawan P. Efektifitas metode permainan edukatif papeda terhadap peningkatan pengetahuan, sikap dan tindakan untuk pencegahan kejadian diare pada murid kelas V SDN 14 Poasia di Kecamatan Poasia Kota Kendari tahun 2016. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kesehatan Masyarakat. 2016;1(3):183746. doi:http://dx.doi.org/10.37887/jimkesmas.v1i3.1233.
- Ilham N, Bonar D a N. Penggunaan pangsa pengeluaran pangan sebagai indikator komposit ketahanan pangan. SOCA (Socio-Economic of Agriculturre and Agribusiness). 2007;7(3):1-22.
- Sari IPTP. Pendidikan kesehatan sekolah sebagai proses perubahan perilaku siswa. Jurnal Pendidikan Jasmani Indonesia. 2013;9(2):141-147. doi:10.21831/JPJI.V9I2.3017.
- Notoatmodjo S. Promosi Kesehatan Aplikasi & Teori. Jakarta: Rineka Cipta; 2014.
- Notoatmodjo S. Promosi Kesehatan & Prilaku Kesehatan. Edisi Revi. Jakarta: Rineka Cipta; 2012.
- Yusrizal. Pengukuran & evaluasi hasil dan proses belajar. Ilyas M, ed. Pale Media Prima. 2016;1(2):429. doi:10.1017/CBO9781107415324.004.
- Warsita B. Teori belajar Robert M Gagne dan implikasinya pada pentingnya pusat sumber belajar. Jurnal Teknodik. 2018;53(9):287. doi:10.1017/CBO9781107415324.004.
- Rahmayani R. Hubungan pengetahuan, sikap dan tindakan hygiene sanitasi pedagang makanan jajanan di pinggir jalan. AcTion: Aceh Nutrition Journal. 2018;3(2):172-178. doi:http://dx.doi.org/10.30867/action.v3i2.84.
- Panunggal B, Rakhmawati NZ. Hubungan pengetahuan dan sikap ibu dengan perilaku pemberian makanan anak usia 12-24 bulan. Journal of Nutrition College. 2014;3(1):43-50. doi:10.14710/jnc.v3i1.4527.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.